Gatavo pesto, protams, var likt vienalga kur – pie pastas, salātiem, uz maizes. Bet var arī iecept kārtainajā mīklā. Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama uzkodiņa.
Vajadzēs:
- Vienu paciņu saldētas kārtainās mīklas. Jāskatās sastāvs, dažas satur piena produktus.
Pesto pagatavošanai:
- Svaigu baziliku, palielu buntei
- Sauju sēklu/riekstu. Es izmantoju saulespuķu un ķirbju sēklas.**
- Ķiploka daiviņu
- 2 ēd.k.rauga pārslas
- 4-6 ēd.k. olīveļļu
- 4 ēd.k.citrona sulas
- Sāli, piparus
Miltus galda apkaisīšanai
3 ēd.k. augu piena
Izņem mīklu no saldētavas. Kamēr tā atlaidinās, pagatavo pesto – visas sastāvdaļas liek blenderī un sablenderē. Ja nepieciešams, pievieno vairāk eļļu.
Darba virsmu nedaudz apkaisa ar miltiem, lai mīkla nepielīp. Kārtainās mīklas plāksnītes salipina visas kopā un dásni apsmērē ar pesto. Sarullē un griež apmēram 1 cm biezās ripās.
Ripas kārto uz pannas un apziež ar sojas pienu.
Cep 200 grâdos, līdz gliemezīši ir zeltaini brūni (ap 20 min).
*Tik pat labi var izmantot saldētu baziliku
**Klasiski pesto gatavo ar ciedru riekstiem, kas ir padārgi. Garšos labi arī ar valriekstiem, lazdu riekstiem un mandelēm. Saulespuķu sēklas ir visekonomiskākais variants.