Smaržīgs un pufīgs kēkss, ko ēst pie kafijas. Var cept arī mazo keksiņu formās, tikai tad jāsamazina cepšanas laiks. Recepti uzgāju Fran Costigan blogā, kas ir diezgan kruts. Viņa sevi sauc par vegānisko desertu karalieni.
Vajadzēs:
- 360 g kviešu miltu
- 2 tējk. sodas
- 1/2 tējk. cepamā pulvera
- 1/2 tējk. sāls
- 120 g baltā cukura
- 50 g muskavado cukura
- 220 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
- 220 ml sojas piena
- 140g rapšu eļļas
- 2 ēd.k. ābolu sidra etiķis
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- 1 ēd.k. rīvētas apelsīna miziņas
Pagatavošana:
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180°C. Ietauko kēksa formu.
Lielā bļodā caur metāla sietiņu iesijā sausās sastāvdaļas – miltus, cukuru, sodu, cepamo pulveri, sāli. Atsevišķā traukā samaisa apelsīnu sulu ar sojas pienu, eļļu, etiķi, vaniļas ekstraktu un apelsīna miziņu.
Slapjās sastāvdaļas pievieno sausajām un maisa, līdz viss ir vienmērīgi sajaucies. Gatavo masu lej keksa formā – tai vajadzētu aizņemt apmēram 2/3 formas tilpuma.
Cep apmēram 50 minūtes, iedurot ar kociņu pārbauda gatavību. Pirms mēģināt keksu no formas izņemt, tam jāļauj mierīgi atdzist, vismaz 20 minūtes. Izņem, formai uzliekot šķīvi un formu apgriežot otrādi.
Ja ir vēlme, var pārkaisīt kēksu ar pūdercukuru vai pagatavot glazūru – sajauc 50g pūdercukura ar karoti citrona sulas. Pievienojot kakao pulveri, sanāks šokolādes glazūra.